luni, 2 iulie 2012

Locuri miraculoase pe planeta Pamant

Exista in lume adevarate "gauri" deschise in Pamant care au fascinat din totdeauna imaginatia omului. Lucrari ale naturii sau ale unor civilizatii vechi, aceste miraculoase locuri vor fi mereu o sursa de atractie dar si de cercetare pentru oamenii de stiinta. Marea Gaura Albastra. Este o dolina perfect rotunda cu diametrul de 305 m si adanca de 120 m, situata in centrul barierei de corali a Belizelor. A devenit cunoscuta datorita cercetatorului francez Jacques-Yves Cousteau, cel care a inclus-o in primele 10 locuri din lume ideala pentru scufundari. In 1972, echipajul lui Calipso, vasul exploratorului francez, i-a masurat adancimea si cu ajutorul unui submarin monoloc au fost descoperite stalactite imense, ceea ce i-a confirmat ipoteza formarii (sistem de pesteri calcarose, al caror plafon a cedat dupa ce nivelul apei s-a ridicat). Marea Gaura Albastra, chiar daca se afla la circa 96 km fata de orasul Belize, este unul din punctele ce atrag scufundatorii, aici gasindu-se specii rare de animale acvatice.


                                                    Poarta Iadului - Darvaza (Turkmenistan)


Este de fapt un crater aflat in mijlocul desertului Karakum, zona foarte bogata in gaze naturale. I se mai spune si "Poarta iadului" deoarece arde ca o torta, flacarile putand fi vazute de la mare distanta. Nu este o creatie a naturii ci un accident produs in urma unor prospectiuni. In 1971 datorita operatiunilor de forare a avut loc prabusirea unei caverne ce a dus la crearea craterului cu diametrul de 60 m si o adancime de 20 m. Pentru eliminarea gazelor toxice, sonda a fost incendiata si de atunci arde incontinuu, chiar daca geologii au sperat ca incendiul se va stinge in cateva zile. Localnicii din satul Darvaza, cu un stil de viata semi-nomad, au numit pestera "Door to Hell"


                                                  Morning Glory Hole (California)


Este gura de scurgere a barajului Monticello de pe lacul Berryssa, ce "inghite" in lunile in care lacul ajunge la capacitate maxima peste 1370 metri cubi pe secunda si asta datorandu-se, dupa cum sustin specialistii, diametrului pe care-l are gaura, de circa 22m. Cand nivelul lacului Berryssa scade, Glory Hole atrage turistii insa, pentru a evita accidente, inotul este interzis. Geamandurile instalate incearca sa-i descurajeze pe cei ce vor sa se avante intr-o aventura periculoasa.
  
                                                 "Fantana bantuita" (Chand Baori) din India

Construita in secolul al IX-lea, a aparut ca singura solutie practica pentru a rezolva criza apei. Clima destul de neprielnica si seceta ce bantuia in zona, i-a determinat pe localnici sa sape adanc in speranta gasirii unei surse de apa. Fantana are o adancime de 30 m, 13 etaje si 3500 de trepte. Fantanile cu trepte sunt constructii decorate impresionant, primele astfel de bijuterii arhitectonice fiind cunoscute inca din anul 200 d. Hr. in vestul Indiei. Legenda infiripata in jurul acestui put imens spune ca ar fi fost sapat intr-o singura noapte de fantome iar o moneda aruncata in apa nu mai poate fi gasita niciodata.

                                                 "Zoreaua" - Wyoming, Statele Unite

Una din cele mai mari atractii ale parcului Yellowstone, a primit numele de "Morning Glory Pool", denumire data in 1883 de nevasta unui administrator al acestei impresionante gradini, careia i s-a parut ca acest "ochi" al unui izvor termal seamana izbitor cu floarea numita "zorea". Culorile deosebit de interesante al izvorului sunt date de miile de bacterii ce locuiesc in el, adevarate devoratoare de caldura.

                                                                                                                          Sursa: revistamagazin.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu